kinderergotherapie
Een goede ontwikkeling is een goede basis voor nu én later. We willen dolgraag kinderen zien groeien, spelen, ontdekken en lekker bewegen. Toch is dat niet voor elk kind vanzelfsprekend. Soms zijn er uitdagingen op het gebied van gedrag, schoolvaardigheden of zelfredzaamheid. Bij de behandelingen voor kinderergotherapie door Ergotherapie Zomerdijk worden de ouders en/of verzorgers altijd betrokken.
Gedrag
Sensorische integratie (SI)
Bij Ergotherapie Zomerdijk kijken we naar het gedrag van een kind veelal vanuit de sensorische informatieverwerking. Onze zintuigen voorzien ons van informatie uit ons eigen lichaam en de omgeving daarbuiten. Dit wordt verwerkt in de hersenen en daar met elkaar verbonden. Dit maakt het mogelijk om op een adequate, gewenste manier te reageren op verwachtingen en eisen vanuit de omgeving. Voor kinderen is dit een belangrijke voorwaarde om veilig te spelen, te bewegen en te leren.
De sensorische informatieverwerking verloopt niet bij alle kinderen vanzelf. Een disbalans in een deel van dit proces kan zorgen voor problemen in gedrag, concentratie en/of samenspel met anderen. Dit wordt echter niet altijd goed herkend en begrepen door de omgeving van het kind. Een kind en daarmee ook de directe omgeving kan hier veel last van hebben.
Bij Ergotherapie Zomerdijk zijn gespecialiseerde ergotherapeuten werkzaam om het functioneren van jouw kind in kaart te brengen. Dit houdt in dat er wordt gekeken welke zintuiglijke prikkels het kind nodig heeft en welke juist als vervelend worden ervaren door het kind. Vanuit deze basis wordt in de behandeling gewerkt aan het vergroten van de tolerantie van gevoeligheden en het adequaat opzoeken van bepaalde prikkels. Dit wordt ondersteund door praktische adviezen.
Voorbeelden van problemen in de sensorische informatieverwerking:
- Moeite met harde geluiden en vervolgens weg willen uit de situatie of zelf met regelmaat geluiden maken;
- Last van kriebelende of strakke kleding waarbij bepaalde materialen worden vermeden of na een onverwachte aanraking boos worden;
- Moeite met stilzitten, continu bewegen en tot overlast zijn voor de omgeving
of juist bang om te klimmen, bewegen, schommelen en wiebelen; - Last van fel licht, dol zijn op het donker, terugtrekken uit situaties,
of moeite met zoeken van het juiste speelgoed en altijd twijfelen; - Druk in gedrag of juist geen beweging in te krijgen.
Wil je een afspraak maken? Vul het contactformulier in of maak een afspraak via de agenda.